Zwitserse witte topwijn : Clos du Rocher

27/09/2017 - Clos du Rocher, afkomstig uit het Zwitserse Yvorne, is niet alleen een grote chasselas of een grote witte Zwitserse wijn, het is een topwijn wereldwijd!
Het is het levende en vloeibare bewijs van een druif die zowel het terroir als de wijnbouwer beter doen uitkomen.

Dit domein is de eigendom van Obrist. Dit oud wijnhuis uit de Vaud (dat vandaag deel uitmaakt van de Schenk-holding) is een handelshuis maar bezit daarnaast ook eigen wijndomeinen: Clos du Rocher, maar ook Château de Chardonne en Cure d’Attalens, gelegen op een helling met uitzicht over Vevey.

De wijngaard van 10 ha uit één stuk is er een in terrasvorm, volledig naar het zuiden gericht en wordt geruggesteund door een rotsformatie die de wijnstokken beschermt tegen de wind. De bodem bestaat uit veel keien en is rijk aan kalk en magnesiumoxide, een mix eerder. In 1584 werd dit deel van Yvorne getroffen door een grote natuurramp, vergelijkbaar met die van de Mont Granier in Apremont: een enorme aardverschuiving van mergel vermengd met water bedolf destijds talloze huizen, inwoners en wijngaarden.

Tien jaar verschil

Tijdens het jongste Concours Mondial du Chasselas, dat afgelopen juni plaatsvond in Aigle, proefde ik een jonge wijn van 2016 en zijn grote broer van 2006, waardoor ik meteen ook het uitstekend bewaarpotentieel van deze wijnen kon vergelijken van een domein dat volledig als Grand Cru geklasseerd is.

Clos du Rocher Yvorne Grand Cru 2016

Fruitig maar vooral ook heel floraal (linde en kamille), mineraal, vol en vineus. HIj heeft het allemaal, zelfs een puntje jodium. Deze wijn heeft iets heel puur, onstuimig ook.

Clos du Rocher Yvorne Grand Cru 2006

Opnieuw heel mineraal, maar aangevuld met honing, dat voor materie zorgt, zachte specerijen, een puntje rabarber en sandelhout. Impressionant. Woorden schieten te kort voor deze wijn. Van zijn jeugdige onstuimigheid heeft hij nog niets verloren en daarnaast won hij aan présence.
https://www.obrist.ch/fr/nos-domaines

Bonus

Alvorens terug naar huis te gaan, klopte ik aan bij de buren, bij Château Maison Blanche. Terloops, dit meer dan vierhonderd jaar oude domein maakt ook deel uit van de groep Schenk, maar is niet van Obrist. De vinificatie is dus anders.
Ook hier is door de aardverschuiving de bodem heel bijzonder, maar in dit geval staan de wijnstokken verder van de rotsen aangeplant.

Château Maison Blanche Yvorne Grand Cru 2016

Schitterend fruitig, met citrus en mirabellen, kweepeer en vuursteen. Reeds een zeer aangename wijn, maar met tegelijk een knap bewaarpotentieel. Mooie structuur voor deze wijn afkomstig uit een warm wijnjaar.
https://maison-blanche.ch

Jammer

Eén ding is jammer (vaak gaat het om hetzelfde wat mooie Zwitserse wijnen betreft), want momenteel is het verdraaid moeilijk deze wijnen te vinden buiten Zwitserland. Zelfs wanneer beide domeinen deel uitmaken van een holding, Schenk, met meerdere filialen buiten Zwitserland is dat het geval. Natuurlijk kunnen we zelf naar Yvorne afzakken, de regio is prachtig en uitnodigend, maar ik vind dat we ook recht hebben op knappe chasselaswijnen in ons land.

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie